Patlıcangiller familyasından gelen biber dolması, Ortadoğu ve Balkan ülkelerinde de tüketilir. Kökleri Osmanlı'ya kadar dayanan dolma; özellikle Osmanlı döneminde saray lezzetlerindendir. Etli ve zeytinyağlı olarak da hazırlanabilir. C vitamini bakımından zengin olan bu yemek, antioksidan görevi görerek sindirim sistemini düzenler. Düşük kalorili olduğu için, diyet listelerinde de üst sıralarda yer verilir.
Zeytinyağlı yemeklerin genelinde olduğu gibi, biber dolması da oldukça düşük bir kalori değerine sahiptir. 100 gramlık bir porsiyon, ortalama 170 kaloridir.
Porsiyon Sayısı | : 10 kişilik |
Hazırlama Süresi | : 40 dk. |
Pişirme Süresi | : 40 dk. |
Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi İçin Malzemeler
10 dolmalık biber
3 orta boy kuru soğan
6 yemek kaşığı zeytinyağı
1.5 su bardağı pirinç
3/4 su bardağı sıcak su
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı nane
1/2 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı yenibahar
Zeytinyağlı Biber Dolması Nasıl Yapılır?
Dolmalık biberlerin sap kısımlarını çıkartıp bir kenarda bekletin. Çekirdekli iç kısımlarını çıkartıp bol suda yıkayın. Fazla sularını süzdürüp iç kısımlarını hafifçe tuzlayın.
Soğanları yemeklik doğrayın. Sap kısımlarını ayıkladığınız kuş üzümlerini, şişmesi için sıcak suda bekletin. Pirinci bol suda yıkayıp fazla suyunu süzdürün.
Zeytin yăğını bir tencerede ısıtın. Soğanları ekleyip pembeleşinceye kadar soteleyin.
Soğanların rengi dönmeye başlayınca dolmalık fıstıkları ilave edip, fıstıklar hafif bir renk alana kadar sotelemeye devam edin.
Ardından yıkanmış pirinç, suyunu süzdüğünüz kuş üzümü, toz şeker, tuz ve baharatları ilave edip karıştırın. Sıcak su ekleyip pirinçler suyu çekene kadar kısık ateşte pişirin.
Hazırladığınız dolma harcını, iç kısmını çıkardığınız dolmalık biberlere doldurun. Dolmalık biberlerin üst kısımlarını ayırdığınız biber sapları ile kapatın. Dolmaları pişirme tenceresine dik bir şekilde dizin.
Ayrı bir kasede karıştırdığınız zeytinyağlı ve sıcak sulu karışımı, dolmaların yarısına gelecek şekilde üstlerinde gezdirin.
Dolmaları, kapağı kapalı tencerede ve kısık ateşte pişirme suyu bitip pirinçler göz göz olana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
Ana yemek olarak sunulan zeytinyağlı biber dolmasını, ezme salata ve cacık ile birlikte servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Zeytinyağlı Biber Dolmasının Püf Noktaları Nelerdir?
İç harcında kullanacağınız pirincin iyi bir şekilde pişmesi gerekir. Tarife geçmeden önce bir süre pirinci ılık suda bekletin ve sonrasında nişastasını atması için sudan geçirin.
Karabiber, tuz ve az miktarda suyu marine edin. Bu karışımı biberleri doldurmadan önce iç kısımlarına sürerek lezzetini arttırabilirsiniz.
Pişirdikten sonra biberlerin kurumasını önlemek için, tencerenin kapağını hafif aralık bırakın.
Biber dolmasının harcını doldururken bir miktar boşluk bırakmaya özen gösterin. Pirinçler pişerken şiştiği için, buna uygun bir şekilde doldurmanız gerekir.
Dolmaların eşit miktarda ve eşit zamanda pişmesini sağlamak için, tencerenin içine dikey olacak şekilde yerleştirin.
Pişme işleminden sonra, dolmaların üzerinde sızma zeytinyağı gezdirin. Böylece daha iştah açıcı gözükecektir.
Opmerkingen