top of page
Yazarın fotoğrafıSana Tarifim Var

Yaprak Sarması Tarifi

Güncelleme tarihi: 23 Tem 2022



sanatarifimvar Mis gibi bir ara öğüne ne dersiniz? Hazır yaz geliyorken hafif atıştırmalıklarla günümüzü renklendirebiliriz. Bizler geleneksel kısırımız ve zeytinyağlı yaprak sarmamızla hem doyurucu hem hafif bir tabak hazırladık...

1 adet yaprak sarması yaklaşık olarak 32 kaloriye denk gelmektedir.

 

Porsiyon Sayısı

: 6-8 kişilik

Hazırlama Süresi

: 30 dk.

Pişirme Süresi

: 5 dk.

 

Yaprak Sarması Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram tokat yaprağı (salamura)

  • 1 adet limon

  • Zeytinyağı

İç harcı;

  • 2 orta boy kuru soğan

  • 1,5 su bardağı pirinç

  • Maydanoz

  • 1 yemek kaşığı salça

  • Karabiber

  • Kırmızı pul biber

  • Kimyon

  • Nane

  • Tuz

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

 

Yaprak Sarması Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle yapraklar taze ise sadece su ile yıkamanız yeterlidir (salamura ise yapraklar 2-3 dakika sıcak suda bekletilir), yıkanır ve süzgece alınır.

  2. Geniş bir kabın içerisine soğanlar rendelenir üzerine zeytinyağı dökülür.

  3. Pirinç yıkanarak kabın içerisine eklenir.

  4. Baharatlar, salça ve tuzu da ilave edildikten sonra ince kıyılmış maydanozu da eklenerek karıştırılır (çiğden bir iç harç olacak)

  5. Yaprağın geniş kısmına iç harçtan konulur ve rulo gibi iki yanlardan kapatarak sarılır. Bu işleme yaprak bitene kadar devam edilir.

  6. Sardığımız yaprakların üzerine zeytinyağı ve limon dilimleri ekleyip yaklaşık 5-6 su bardağı kadar da sıcak su ilave edilerek kısık ateşte pişirilir.(üzerine sarmalar dağılmasın diye tencere kapağından biraz küçük ebatta bir kase kapatabilirsiniz.)

Afiyet olsun

 
Yaprak sarması püf noktaları Yapraklarınız fazla tuzlu ise 1 gece önceden sıcak suda bekletebilirsiniz. İç harcınızı hazırlarken yaprakların tuz oranına bakıp tuz ilave etmelisiniz. Yapraklarınıza iç harcı çok fazla koymamaya dikkat etmelisiniz. Pirinçler şişeceği için yapraklarınız yırtılabilir. Sarmalarınızı pişireceğiniz tencerenin tabanına yapraklardan koyarak pişerken sarmalarınızın yanmasını engelleyebilirsiniz. Yaprakların saplarını da tencerenin dibine koyarsanız onlara sarmalarınıza ekşi hoş bir tat verecektir. Sarmalarınızı pişirirken üzerine tabak kapatarak dağılmasını engelleyebilirsiniz. Aynı zamanda yaprak sarmalarınızın üzerine pişerken su ile açtığınız salçadan dökerek farklı bir lezzet elde edebilirsiniz. Sarmalarınızı dilediğiniz gibi saklama kutuları ile derin dondurucuda saklayabilirsiniz.

Etiketler:

35 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page