Kayseri ile özdeşleşen mantı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve 2009 yılında coğrafi işaret belgesi almıştır. Bölgelere göre mantı; Sinop, Boşnak, Gürcü, Sivas ve Çorum mantısı gibi farklı isimlerle anılmaktadır. Trakya usulü mantı da et suyu veya salçalı su dökülerek tepside pişirilir. Bir çeşit böreği andırır, bilindik mantıdan farkı kızarmış tepsi mantısıdır. Mantı, aynı zamanda Nevşehir'de de popülerdir.
100 gramlık bir porsiyonda Kayseri mantısı yaklaşık 170 kaloridir. Farklı çeşitleriyle sunulan mantının besin değerleri de yüksektir.
Porsiyon Sayısı | : 6 kişilik |
Hazırlama Süresi | : 40 dk. |
Pişirme Süresi | : 20 dk. |
Kayseri Mantısı Tarifi İçin Malzemeler Malzemeler
1 yumurta
1 su bardağı ılık su
3 su bardağı un
Tuz
İç malzeme için
200 gr kıyma
1 küçük boy soğan
Karabiber
Kırmızı pul biber
Tuz
Üzeri için
Sarımsaklı yoğurt
80 gr tereyağı
2 yemek kaşığı domates salçası
Nane
Kayseri Mantısı Nasıl Yapılır?
Öncelikle su, tuz ve yumurtayı bir kasede çırpın. Çırpma işlemi tamamlandığında üzerine un ekleyerek yoğurmaya başlayın.
Hamurun kıvamı çok yumuşak olursa, azar azar un ekleyebilirsiniz. Üzerini örterek 30 dakika dinlendirin.
Harcı için kullanacağınız soğanı rendeleyin ve kıymaya ekleyin. Kıyma için tuz, pul biber ve karabiber ekleyin. İsteğe göre farklı baharatlar da ilave edilebilir.
Hamuru unlanmış tezgahta açıp küçük küçük kareler kesin. İçlerini kıyma harcı ile doldurun, bohça şeklinde kapatın.
O esnada tencerenin içerisine su ve tuz ekleyerek kaynatmaya başlayın. Hazırlanan mantıları kaynayan suda pişirin.
Üzeri için tereyağını eritip salçayı kavurun. Mantı tenceresine aktarıp 10 dakika daha pişirin. Servis tabağına alın. Üzerine sarımsaklı yoğurt, nane ve sumak ilave edebilirsiniz.
Ev mantısını, hafif bir atıştırmalık olan fırında mücver ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Kayseri Mantısının Püf Noktaları Nelerdir?
Mantı hamurunu hazırlarken yoğurma işlemine özen gösterin. Hamur, topak topak kalırsa yoğurma işlemine devam edebilirsiniz.
İç harcı doldurulmadan önce hamurun üzerine nemli bez ile kapalı ve yaklaşık 30 dakika dinlendirilmelidir.
Kıymalı harcın sulu olmaması da oldukça önemlidir. Bu nedenle harcı hazırladıktan sonra buzdolabında dinlenmeye bırakabilirsiniz.
Mantı hamurunu açmaya başladığınızda hızlı olmanız gerekir. Hamurun kurumaması için, harç doldurulduktan sonra bekletilmeden kapatılmalıdır.
Lezzetini arttırmak için haşlama suyunun içine tavuk veya et suyu katabilirsiniz.
Kaynama işlemi sırasında tencerenin kapağını kapatmayın.
Mantı ne kadar sürede pişer? Hazır mantılar ortalama 10 dakika da pişerken, ev yapımı mantılar 12-15 dakika içerisinde pişer.
Comments