top of page

Evde İçli Köfte Tarifi

Güncelleme tarihi: 24 Ağu 2022


İçli köfte Türk mutfağı yemek çeşitleri arasında önemli bir yere sahip yemeklerinden biridir. İçli köfte aslen Levant Mutfağı'na (Suriye, Lübnan, İsrail, Ürdün, Kuzey Irak, Türkiye'nin Güneydoğu kısımları ve Filistin) ait olan içli köftenin asıl ismi Kibbe'dir. İçli köfte Türkiye'de genellikle Adana, Bitlis, Sivas, Elazığ, Malatya, Tunceli, Malatya, Mardin, Diyarbakır, Hatay, Kilis, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Osmaniye ve Adıyaman gibi Doğu ve Güneydoğu yörelerinde yapılmaktadır. Şimdi tarifimize geçelim.

 

Porsiyon sayısı

: 1 - 2 kişilik

Hazırlama süresi

: 1 saat

Pişirme süresi

: 20 dakika

 

İçli Köfte Tarifi İçin Malzemeler

Dışı için;

  • 1.5 su bardağı ince köftelik bulgur

  • 1 çay bardağı irmik

  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

  • 1 tatlı kaşığı biber salçası

  • 1 su bardağından biraz az un

  • 1 çay kaşığı tuz

  • 1 su bardağı soğuk su

İçi için;

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

  • 300 gr kıyma

  • 3 orta boy soğan

  • Yarım tatlı kaşığı salça

  • Yarım demek maydanoz

  • 1 küçük çay bardağı küçük parçalı ceviz (isteğe bağlı olarak)

  • Tuz

  • Pul biber

  • Karabiber (baharatlar ve tuz kullanımınıza göre ayarlanabilir)

 

İçli Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Soğanlar ince ince doğranır. Tavaya sıvı yağ alınıp Bari ocağınızın büyük gözünde soğanlar eklenir ve pembeleşinceye kadar kavrulur.

  2. Kavrulan soğanlara Kıyma eklenir suyunu çekinceye kadar kısık ateşte kavrulur.

  3. Daha sonra salça eklenir 3 dk daha kavrulur. Biraz su eklenir tekrar (yumuşak kalması gerekiyor kuru olmamalı).

  4. Baharatlar, tuz, ceviz ve ince kıyılmış maydanoz eklenip ocağın altı kapatılır. Soğumaya bırakılır.

  5. İnce bulgur 1 bardak soğuk su ile kısır yapar gibi ıslatılır.

  6. Suyu çekilince irmik salça baharatlar tuz eklenip 15 dk boyunca azar azar suyu eklenip iyice yoğurulur.

  7. Daha sonra un eklenir 5 dk daha yoğurulur. Ele alınıp yuvarlandığında dağılmıyorsa tamamdır. Ele yapışabilir. Eller iyice yıkanır tekrar hamur ele alındığında yapışmaz.

  8. Cevizden biraz daha büyük parçalar alınıp baş parmak ile ara ara su alınarak içi ince bir şekilde açılır. İç koyulur ve yukarı doğru limon şeklinde uzatılır. Hepsine aynı işlem uygulanır. Aşamaları çekemedim çünkü ellerim hamurlu iken fotoğraf makinesini tutamadım.

  9. Biten içli köfteler kızgın 1 bardak sıvı yağda kızartılır.

Bu tarifimizden yaklaşık olarak 18 adet çıkmaktadır. Yenilecek kısmı kızartılabilir, kalanı saklama kabı içerisinde derin dondurucuda saklanabilir.

Haşlamak istiyorsanız bir tencerede kaynayan sıcak suya 2-3 parça küçük limon tuzu ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip, içli köfteleri içine bırakın. Haşlanan içli köfte üste çıkacaktır.

Etiketler:

37 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page