Şiş kebabı, Türk yemek kültürünün içinde önemli bir yeri olan et yemeği. Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de tarifi de vardır.
Et pişirilmeden önce mümkünse 1 gün terbiye edilmelidir ki bu hücrelerin 'ölüm kasılması' sebebiyle sertliğinin giderilmesi için gereklidir. Şiş kebabı, Adana Kebabı ile birlikte özellikle Güney illerinde gündelik hayatın kırmızı et olarak hızlı tüketim maddesi haline gelmiştir. Ancak kırmızı ete alternatif ekonomik ve lezzetli olması sebebiyle artık tavuklu olarak da yapılmaktadır. Bugün başta Adana, Hatay, Mersin, Gaziantep, Osmaniye, Kahramanmaraş, Malatya illerinde bir hızlı tüketim yemeğidir.
Porsiyon Sayısı | : 4 kişilik |
Hazırlama Süresi | : 25 dakika |
Pişirme Süresi | : 35 dakika |
Fırında Mantarlı Tavuk Şiş Tarifi İçin Malzemeler
500 gram tavuk
1 çay bardağ ısıvı yağ
2 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
2 çay kaşığı karabiber
1 adet soğan suyu
1diş sarımsak
1 çay kaşığı kekik
2 adet kapya biber
2 adet çarliston biber
100 gram kültür mantarı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Fırında Mantarlı Tavuk Şiş Tarifinin Püf Noktası
Baharatların ölçülerinde, ne yoğunlukta sevdiğinize bağlı değişiklikler yapabilirsiniz.
Fırında Mantarlı Tavuk Şiş Tarifi Nasıl Yapılır?
Tavukları kuşbaşı büyüklüğünde parçalara ayırın.
Sıvı yağ, yoğurt, tuz, karabiber, toz kırmızı biber, soğan suyu, sarımsak ve kekikleri bir kapta karıştırıyoruz.
Tavukları, hazırlamış olduğumuz sosa koyup güzelce yoğuruyoruz ve en az yarım saat buzdolabında dinlendiriyoruz. Zamanım var diyorsanız 3-4 saat bekletebilirsiniz.
Biberleri ikiye bölüp 4-5 parça olacak şekilde kesiyoruz. Mantarları dilimlemeye gerek yok küçüklerse, büyüklerse 2 parçaya ayırabiliriz.
Sıvı yağ, karabiber ve tuzu bir kapta karıştırıyoruz ve biberleri bu sosla harmanlıyoruz.
Dinlendirilmiş tavukları ve diğer malzemeleri şişlere diziyoruz. (İlk ve son kısımlara tavuk koymanızı tavsiye ederim.)
Tepsinize yağlı kağıt serin, yoksa yağlayabilirsiniz. Çöp şişlerinizi belirli mesafelerle yerleştirin ve önceden 190 derecede ısıtmış olduğunuz Bari Ankastre fırınınıza koyup 30-35 dakika pişirin. Izgaranız servise hazırdır.
Afiyet olsun
Comments