Araştırmacı Charles Perry'nin, baklavanın, “Orta Asya'daki yufka ile İran'ın fırında pişirilen fındık-fıstıklı hamur işlerinin birleşiminden doğduğu” varsayımında bulunmaktadır. Baklavayla ilgili en eski Osmanlı kaydının da 1473 yılına tespit edilmiştir. Ancak Osmanlı mutfağı deyince o muhteşem dokunuşlar ile damaklarımızın ve bayramlarımızın vazgeçilmezi olmuştur. Yapımı belki uğraştırıcı gibi olsa da, sonucundan dolayı vazgeçemeyeceğiniz tarifimize geçelim.
Porsiyon Sayısı | : 14-16 kişilik |
Hazırlama Süresi | : 30 dk. |
Pişirme Süresi | : 45 dk. |
Malzemeler
3 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 adet kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
Yarım çay kaşığı tuz
6 su bardağı un (klasik su bardakları ile tam 6 bardak aldı ancak biraz az biraz fazla kullanabilirsiniz, ölçülerinize göre değişebilir)
İçi için;
Kırılmış ceviz ya da fındık
Açmak için;
Mısır nişastası
Şerbeti için;
4 bardak şeker
5 bardak su
Birkaç damla limon suyu
Üzeri için;
300 g tereyağı ya da margarin
Ev Baklavası Tarifi Nasıl Yapılır?
Kolay ev baklavası hazırlamak için öncelikle yumurtayı, sütü, sıvı yağı, sirkeyi, kabartma tozunu ve tuzu yoğurma kabına boşaltın ve alabildiğince un ekleyerek ortalama yumuşaklıkta bir hamur elde edinceye kadar yoğurunuz.
Hazırladığınız hamuru 30 eşit parçaya bölünüz.
Bu parçaları tek tek tabak büyüklüğünde açarak aralarına nişasta serpip 10’ar 10’ar üst üste koyun.
10’arlı olarak grupladığımız bu üç parçadan parçalardan her birini merdane yardımı ile tepsi büyüklüğüne getirin.
Merdane ile açtığınız hamurların aralarına ceviz ya da fındık serperek üst üste yerleştirin.
Dilediğiniz şekilde kesin ve üzerine her yerine eşit şekilde gelmesine dikkat ederek eritilmiş yağın yarısını dökün.
Önceden ısıtılmış 180°C fırına sürün hafif rengi değiştiğinde fırından alarak kalan yağı gezdirin ve tekrar fırına sürün altı üstü kızarana kadar pişirin…
Ev Baklavası Şerbetinin Yapılışı;
4 bardak şeker ve 5 bardak suyu tencereye koyup 15 dk kaynattıktan sonra şerbetin içerisine bir kaç damla limon damlatarak 1-2 dk daha kaynatın.
Bu tarifte kullanılan tepsi 42 cm çapındadır. Bu ölçüye yakın bir tepsi tercih edebilirsiniz.
Soğuk baklavanın üzerine sıcak şerbeti dökün.
Ankastre üründe aradığınız kriter nedir?
Fiyatının ucuz olması
Kaliteli olması
Satış sonrası hizmetinin iyi olması
Özelliklerinin çok olması
Baklava yapmanın püf noktaları
İlk olarak orta yumuşaklıkta bir hamur elde etmeniz gerekmektedir.
Açtığınız bezelerin çok kalın olmaması gerekmektedir.
Ne kadar ince olursa o kadar kıyır kıyır ev baklavası elde etmiş olursunuz.
Hamuru açarken nişasta kullanmalısınız.
Üzeri için kullanacağınız tereyağı baklavanızı daha lezzetli bir hale getirecektir.
Baklavanızı pişirirken fırınınızın sıcaklık ayarını ve pişirme süresini göz önünde bulundurmalısınız.
Soğuk olan baklavanın üzerine sıcak şerbeti dökmelisiniz.
Tarifte baklava yapımı için özel olarak satılan baklavalık un kullanabilirsiniz.
Comments