Pirinç veya çeltik, buğdaygiller familyasından mısır ve buğdaydan sonra en fazla ekimi yapılan otsu bir bitki türü. Dünya nüfusunun yarısından fazlası için beslenmede büyük bir önem taşır. Pirinç pilavında B1 vitamini, B2 vitamini, Demir, E vitamini, Fosfor, Kalsiyum, Magnezyum, Potasyum, Sodyum bakımından zengin bir bitkidir. Özellikle sofralarımızın olmazsa olmazlarındandır.
Porsiyon Sayısı | : 6 kişilik |
Hazırlama Süresi | : 10 dk. |
Pişirme Süresi | : 20 dk. |
Sade Pirinç Pilavı Tarifi İçin Malzemeler
1 su bardağı pirinç
1.5 su bardağı su
20 gr tereyağı
Tuz
Sade Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?
Yıkayıp süzdüğünüz pirinci tereyağında kavurun.
Üzerine 1.5 su bardağı su ve tuz ekleyerek önce yüksek ısıda kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
Şehriyesiz pirinç pilavını kuru fasulye veya köri soslu tavuk tarifinin yanında servis edebilirsiniz.
Sade Pirinç Pilavının Püf Noktaları Nelerdir?
Tarife başlamadan önce pirinçler ayıklanmalı ve suda bekletilmelidir. Bu sayede yumuşamaları sağlanır.
Her pirinç cinsinin su çekme oranı birbirine göre farklı olduğu için öncelikle 1 su bardağı pirinç ölçüsüne 1.5 su bardağı su ekleyin. Pirinçlerin hafifçe diri kalması durumunda biraz daha su ekleyebilirsiniz.
Pilav yapımında mutlaka tereyağı kullanın. Böylece yemeğinizin tane tane olmasını sağlayabilirsiniz.
Pirincin rengini kaybetmemesi için, pişirme esnasında içerisine birkaç damla limon sıkın.
Haşlama suyunun içerisine, et suyu veya tavuk bulyon koyarak aromasını arttırabilirsiniz.
Pilavı hazırlarken tahta kaşık kullanın. Suyu ilave ettikten sonra tencerenin içerisine yayın ve kapağını aralık bir şekilde kapatın.
Pişirme işlemi bitene kadar pirinci karıştırmamaya özen gösterin.
1 Porsiyon Sade Pirinç Pilavı Kaç Kaloridir? Standart malzemelerle hazırlanan sade pirinç pilavının bir porsiyonu, yaklaşık 130 kaloridir. Nişasta ve karbonhidrat bakımından zengin olan pirinç pilavını ölçülü bir şekilde tüketebilirsiniz.
Comments