Empanada, İspanya, Orta Amerika, Filipinler ve başta Şili, Arjantin, Paraguay, Uruguay, Peru, Bolivya, Kolombiya, Ekvador ve Venezuela olmak üzere Güney Amerika'da içi doldurularak yapılan ve yenen bir börektir. Bolivya'da Empanada'ya Salteña denir ki adını, kökeninin geldiği yer olarak tahmin edilen Arjantin şehri Salta'dan alır.
Bir porsyonda 100 gr. 335 kcal'dir.
Porsiyon Sayısı | : 2 kişilik |
Hazırlama Süresi | : 30 dk. |
Pişirme Süresi | : 1 saat 15 dk. |
Empanadas Tarifi İçin Malzemeler Hamuru için
Yarım su bardağı su
1 yumurta
1 tatlı kaşığı sirke
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
75 g tereyağı
İç harcı için
1 soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
200 g az yağlı kıyma
1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
1 kırmızı kapya biberi
10 dal maydanoz
Tuz
Karabiber
Üzeri için
1 yumurta
1 yemek kaşığı su
Sosu için
1 demet fesleğen
4-5 dal roka
2 diş sarımsak
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Empanadas Nasıl Yapılır?
Hamuru için, su, yumurta ve sirkeyi geniş bir karıştırma kabına alın. Bir mikser yardımıyla çırpıp elediğiniz un, tuz ve küp doğradığınız tereyağını ilave edin.
Tüm malzeme iyice özdeşleşinceye kadar yoğurun. Kulak memesi kıvamına gelen hamurunuzu hafif unladığınız tezgah üzerine alın. 4-5 dakika daha yoğurup streç film ile sarın. Buzdolabında 45 dakika dinlendirin.
İç harcı için, yemeklik doğradığınız soğanı zeytinyağında pembeleşinceye kadar soteleyin. Kıymayı ilave edin ve rengi dönünceye kadar sotelemeye devam edin.
Salça, ince doğradığınız kırmızı kapya biberi ve maydanozu ilave edin. Tuz ve karabiberle tatlandırıp kıyma suyunu çekinceye kadar pişirin. Ocaktan alın.
Dinlenen hamuru 6 eşit bezeye ayırın. Bezeleri bir merdane yardımıyla ince yuvarlaklar elde edecek şekilde açın.
Hamurların yarısına kıymalı harçtan yayın. Yarım ay şeklinde kapatın. Kenarlarını içe doğru sararak şekil verin.
Empanadasları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Üzeri için yumurta sarısı ve suyu bir kasede çırpıp empanadasların üzerine sürün.
180 derecede önceden ısıttığınız Bari Fırınınızda üzerleri kızarıncaya kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
Sosu için, fesleğen, roka ve sarımsakları tüm malzeme iyice özdeşleşinceye kadar mutfak robotundan geçirin.
Zeytinyağını ilave edip 1-2 dakika daha karıştırın. Sosu bir servis kasesine alın.
Empanadasların üzerine birer tatlı kaşığı kadar sostan gezdirin. Kalan sos ile birlikte sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.
Empanadas Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir? Tereyağını önce buzdolabında bekletin, ardından küp küp keserek kullanın. Tarifin iç harcında tavuk eti, kuşbaşı et veya meyve kullanabilirsiniz. Sevdiğiniz baharatlarla kıymayı daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Empanadasları, istediğiniz şekil ve boyutlarda sunabilirsiniz.
Comentários