top of page

Gulutensiz Focaccia Ekmek Tarifi

Güncelleme tarihi: 2 Ara 2022


Focaccia, un, su, tuz ve maya ile hazırlanan İtalyan mutfağındaki yassı ekmek türlerinin geneline verilen addır. Focaccia, pizza hamuru gibi pişirilebilir. Öğünlerin yanında veya sandviç ekmeği olarak yenebilir.

Glutensiz ekmeği ilk defa yapıyorsanız veya daha önce glutensiz ekmek yapmadıysanız, size yardımcı olması için aşağıdaki notları okumanızı tavsiye ederim. Bu hazırlması nispeten kolay bir tariftir, ancak geleneksel unla pişirdiklerinizden farklıdır.

 

Porsiyon Sayısı

: 4 kişilik

Hazırlama Süresi

: 15-20 dk.

Pişirme Süresi

: 20-25 dk.

 

Gulutensiz Focaccia Ekmek İçin Malzemeler

  • 2 1/4 su bardağı glutensiz un (yaklaşık 300 gr.)

  • 2 çay kaşığı kabartma tozu

  • 1 1/2 su bardağı ılık su

  • 1 pk.(1/4 oz.) Anında veya hızlı kabarma maya

  • 1 yemek kaşığı bal (veya şeker)

  • 1 çay kaşığı tuz

  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı

Üzeri İçin

  • 1 yemek kaşığı taze biberiye

  • 1-2 yemek kaşığı vegan parmesan veya parmesan peyniri

  • 1/2 çay kaşığı iri tuz

  • 1/4 biber

Öneri; Su sıcaklığını iyi takip edin. Mayanızı eklemeden önce su ideal olarak 50-55 derece arasında olmalıdır. Bunun için hiç termometre kullanmanıza gerek yok. Dokunma testi ile de anlayabilirsiniz. Su parmağınızı birkaç saniye içinde tutamayacak kadar sıcaksa su çok sıcaktır. Mayalamak için sıcak suya ihtiyacımız var ancak ancak o kadar sıcak olmasını istemezsiniz ki mayayı öldürür. Çok sıcaksa, soğuması için birkaç dakika bekleyin veya yarısını dökün ve biraz oda sıcaklığında su ekleyerek soğutun.


Öneri, Glutensiz focaccia hamurunun daha sulu olduğunu bilin. Daha önce buğday bazlı unlarla (çok amaçlı beyaz, buğday, ekmek unu vb.) Pişirdiyseniz, glutensiz focaccia hamurunun gerçekten daha çok hamur gibi olduğunu hemen anlayabileceksiniz. Esnek değildir (ona bu yapıyı verecek glüten veya buğday proteini yoktur!) Ve onu yoğurmazsınız - yapamazsınız! Yapışkan, esnek bir hamur yerine oldukça yapışkan, ıslak bir hamur olacaktır.


Öneri, Tepsinizde yağlı fırın kağıdı kullanın. Glutensiz focaccia hamurunuz yapışkan olacaktır ve hazırlamazsanız fırın tepsisine yapışabilir. Hamurunuzun tepsiye yapışmasını engellemenin kesin bir yolu yağlı kağıt kullanmak ve daha sonra belirtildiği gibi üzerine zeytinyağı gezdirmektir. Yağlı kağıt önerimizi atlamamanızı şiddetle tavsiye ederim. Yağlı kağıdı kullanmaktan hoşlanmıyorsanız, yapışmayı önlemek için en azından yeniden kullanılabilir bir silikon pişirme matı kullanın.


Gulutensiz Focaccia Ekmek Nasıl Yapılır?

  1. Büyük bir kapta un, tuz ve kabartma tozunu çırpın ve kenara koyun. Suyunuzu mikrodalgada veya ocakta ılık olana ama sıcak olmayana kadar ısıtın. (İdeal olarak, sıcaklık 50-55 C arasında olmalıdır, Dokunma testini deneyebilirsiniz.

  2. Ilık suya maya, bal ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin ve iyice karıştırın. Ardından 3-5 dakika dinlendirerek oturmasına izin verin. (Üst tarafı köpürecek) Su ve maya karışımını kuru bileşenlerin üzerine dökün ve birleştirmek için karıştırın. Hamurun aslında hamurdan çok hamur gibi olacağını unutmayın ve yoğurmayın.

  3. Kâseyi plastik bir örtü veya temiz bir bulaşık havlusu ile örtün ve hızlı kabarma mayası kullanıyorsanız en az 30 dakika ve normal maya kullanıyorsanız yaklaşık bir saat sıcak bir yerde kabaracak şekilde dinlendirin.

  4. Hamur kabaca iki kat büyüklüğünde olacaktır. Yükselme süresinin son birkaç dakikasında Bari fırınınızı önceden 200 derecede ısıtın.

  5. Bir fırın tepsisine yağlı kağıdı koyun ve kalan 2 yemek kaşığı zeytinyağını gezdirin.

  6. Hamuru hazırlanan fırın tepsisine dökün ve parmaklarınızı veya bir spatulanın arkasını kullanarak bir cm kalınlığının yaklaşık 3/4'ü kadar dikdörtgen şeklinde (yaklaşık 8 × 10 veya daha fazla) hafifçe bastırın.

  7. Focaccia'nın karakteristik "çukurlarını" oluşturmak için hamurda tavanın dibine kadar birkaç delik açmak için parmağınızı kullanın.

  8. Hamurun yüzeyine taze biberiye, vegan parmesan (kullanılıyorsa), iri deniz tuzu ve karabiber serpin. 200 derece 25-30 dakikada veya kızarana kadar pişirin.

  9. Fırından çıkarın ve dilimlemeden ve yemeden önce en az 10-12 dakika soğumaya bırakın.

Afiyet olsun

16 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page