Gözleme, 15.yy’dan beri saray mutfaklarında ve İstanbul-Anadolu mutfaklarında açılan ufak yufkalara kıyma, mantar, ıspanak, peynir, közlenmiş patlıcan, ot kavurmaları, patates, rezene, yumurta, turşu kavurması (favorimiz) konularak kapatılan ve sacta arkalı önlü pişen hamur işlerinin başını çeken en popüler doyurucu yiyeceklerden biridir.
Eski yemek tarifleri incelendiğinde gözlemenin tarihinin Fatih Sultan Mehmet’e kadar uzandığı görülür. Bazı yörelerimizde saç böreği olarak da anılan gözleme, özel günlerde ve acil durumlarda hazırlaması pratik bir yiyecektir.
Porsiyon Sayısı | : 6 kişilik |
Hazırlama Süresi | : 30 dakika |
Pişirme Süresi | : 15 dakika |
Gözleme Tarifi İçin Gerekli Malzemeler
1/2 yemek kaşığı kuru maya
3/4 su bardağı ılık su
2 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
Gözleme Tarifi İçin İç Malzemeler
200 gram lor peyniri
1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1/4 demet maydanoz
1/4 çay kaşığı tuz
1/2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Hazırlanışı
Ilık su ve kuru mayayı karıştırdıktan sonra geniş bir karıştırma kabına alın. Mayanın aktive olması için kısa bir süre bekletin.
Tuz ve azar azar eklediğiniz un ilavesiyle hamuru toparlanana kadar yoğurun.
Elde ettiğiniz yumuşak kıvamlı hamuru, üzerini nemli bir bezle örttükten sonra oda ısısında 30 dakika kadar dinlendirin.
İç harcı hazırlamak için; maydanoz yapraklarını incecik kıyın. Rendelenmiş kaşar peyniri, lor peyniri, doğranmış maydanoz, tuz ve kırmızı pul biberle karıştırın.
Dinlenen hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartıp unlanmış bir mutfak tezgahı üzerinde oklava yardımıyla incecik açın.
Açtığınız hamurların bir bölümüne hazırladığınız peynirli iç harçtan yayın. Zarf şeklinde katladığınız hamurlara son şeklini verin.
Isıttığınız Bari Katmer Saçının yüzeyinde ters yüz ederek pişirin. Katmer sacından aldığınız gözlemeleri arzuya göre tereyağıyla yağlayıp sıcak olarak sevdiklerinizle paylaşın.
Afiyet olsun
Gözleme önce çocukların sonra bizim vazgeçilmemiz