Batı Anadolu, Trakya, Doğu Anadolu Bölgesi, Karadeniz ve Orta Anadolu yemeği olan keşkek, genellikle düğün ve bayramlarda yapılan, Anadolu'da yörelere göre farklılıklar göstermekle birlikte temel olarak yarma buğday ve etten oluşan geleneksel bir yemektir.
Ana yemek olarak sunulan bir porsiyon keşkek, yaklaşık 320 kaloridir. Yağ değeri yüksek olduğu için, küçük porsiyonlarla tüketilmesi önerilir.
Porsiyon sayısı | : 6 kişilik |
Hazırlama süresi | : 1 saat |
Pişirme süresi | : 1 saat 15 dakika |
Keşkek Tarifi İçin Malzemeler
300 gr dövme buğday
100 gr beyaz nohut
5.5 su bardağı su
750 gr kemikli koyun eti
60 gr tereyağı
Karabiber
Tuz
Kırmızı toz biber
Keşkek Nasıl Yapılır?
Nohut ile buğdayı 2.5 su bardağı su ile bir gece önceden ıslatın ve eti haşlayın.
Nohut ile buğdayın suyunu süzüp ete ilave edin. Ayırdığınız suya 4 bardak daha su ilave edin.
Tereyağının yarısına su, karabiber ve tuzu ekleyip buğday lapa oluncaya kadar yaklaşık 75 dakika pişirin.
Etin kemiklerini ayırıp yemeğin üzerine ilave edin. Keşkeği büyük bir tencereye alın. Tahta kaşıkla ezerek karıştırıp servis tabağına alın.
Üzerine kırmızı pul biberle birlikte kızdırılmış tereyağı gezdirip tatlandırın.
Keşkek yemeğini, patlıcan turşusu ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Etli Keşkek Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
Buğday ve nohutların çiğ kalmaması için, bir gece öncesinden suda bekletin. Bu sayede daha çabuk yumuşar ve haşlanırlar.
Eti kaynattığınız suyu kenara ayırmayı ihmal etmeyin. Dilerseniz, tavuk suyu da kullanabilirsiniz.
Pişirme esnasında yemeği karıştırmamaya özel gösterin. Pişirme işlemi bittiğinde altını kapatabilirsiniz.
Eti ayıklarken büyük parçalar halinde bırakmak istemiyorsanız, didikleme tekniğinden yararlanabilirsiniz.
Afiyet olsun
Comments