Arjantin’in milli sosu olan chimichurri sosu, sadece Arjantin’de değil dünyanın pek çok yerinde ızgara denilince akla ilk gelen soslar arasında yer alıyor. Arjantin'in milli sosu olarak bilinse de Arjantin'de hiç de öyle yaygın olmayan bir tür ızgara et sosudur.
Hazır Kurban Bayramı yaklaşıyorken, etlerinizi daha da lezzetlendireceğiniz bu sosu mutlaka deneyin. Eti marine etmek için kullanacağınız gibi, üzerine sos olarak da kullanabileceğiniz chimichurri sos nasıl yapılır?
Porsiyon Sayısı | : 6 kişilik |
Hazırlama Süresi | : 10 dk. |
Pişirme Süresi | : 20 dk. |
Gerekli malzemeler
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı kuru kekik
3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı kırmızı soğan (küçük küçük doğranmış)
1 yemek kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
Yarım su bardağı zeytinyağı
Chimichurri Sosun Hazırlanışı
Maydanozların sapını koparın ve güzelce yıkayın.
Salata kurutucusu veya havlu kağıt üzerinde suyunu süzdürün.
Sarımsakların kabuklarını soyun.
Soyduğunuz sarımsakları blender'a atın.
Üzerine zeytinyağı, sirke, kekik, tuz, pul biber ve şekeri ekleyerek sarımsaklar parçalanıncaya kadar blenderi çalıştırın.
Parçalanan sarımsakların üzerine süzdürdüğünüz maydanozları da ekleyin ve tekrar blenderi çalıştırın.
Hazırladığınız sosu bir kaseye alın. Ardından kırmızı soğanı ince ince doğrayıp, sosun üzerine ilave edin.
Afiyet olsun
Bu sosu ilk defa bir Uruguay restoranında tatma ve deneme fırsatı buldum. Oldukça başarılı ve lezzetliydi. Chimichurri isminin nereden geldiğini pek anlayamasam da Türkiye'ye döndüğümde kesinlikle deneyeceğim.
Bu sos gerçekten efsane diye tanımlayabilirim. Alışıldık zeytinyağı kekik kırmızı biberden çok farklı bir sos. İsmi biraz ilginç olsa da lezzeti güzeldi.