Çiğ börek ya da çibörek; kıyma, soğan ve baharat karışımının açılmış yufkaya konulup yağda kızartılmasıyla yapılan geleneksel bir Kırım Tatar yemeğidir.
Çibörek, Kırım Tatarları arasında adı birleşik olarak: Şırbörek, Şuberek, Çiberek, Çuberek, Çiborek şeklinde adlandırılır. Türkiye Türkçesi'nde adlandırılırken çiğ börek olmuştur.
Böreğin özelliği olarak kıymalı harcı çiğden konuluyor. İncecik açılmış hamurun içerisine konup kızgın yağda hızlı bir şekilde pişiyor.
Hamuru yağda kızartırken karşılaşılan en büyük sorun ise çok yağ çekiyor olması. Çok yağ çekmesini önlemek için hamurun içerisine sirke koyuyor hem de kabarmasını sağlayabilirsiniz. Puf puf kabaran ve çıtır çıtır olan çi böreğin sırrı buradan geçiyor. İçinin de tam kıvamında olması ve pişerken harcın bir noktada toplanmaması için de su ilave ediyoruz. Şimdi gelelim tarife.
Porsiyon Sayısı | : 6 kişilik |
Hazırlama Süresi | : 20-25 dakika |
Pişirme Süresi | : 15-20 dakika |
Çiğ Börek İçin Gerekli Malzemeler
Hamur İçin
3 su bardağı un
1 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı sirke
İç Malzeme İçin
300 gram kıyma
1 adet rendelenmiş soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
3/4 çay bardağı su
Kızartmak için
1/2 su bardağı sıvı yağ
Hazırlanışı
Bir karıştırma kabının içinde 300 gram kıyma, 1 adet soğan rendesi, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz ve yarım çay bardağı suyu karıştırın.
Harcınızın sulu olmasına özen gösterin.
Bir kabın içerisinde 1 su bardağı ılık su, 3 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı tuz ve 2 tatlı kaşığı üzüm ya da elma sirkesini karıştırın.
Orta yumuşaklıkta genel bir tabir ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Hamurunuzu un serptiğiniz tezgaha alıp bezelere ayırın.
Bir merdane yardımıyla orta büyüklükte bir tabak boyutunda açın. (Çiğ böreğinizin çıtır çıtır olmasını istiyorsanız hamurunuzu ince, daha dolgun olmasını istiyorsanız orta kalınlıkta açın.)
Kıymalı harcınızı açtığınız hamura yerleştirip katlayın.
Kenarlarının iyice yapışmasını sağlamak için bir kapak ya da pizza kesiciyle düzgünce kesin.
Hepsini bu şekilde hazırlayın.
Bu sayede, börekleriniz kızarırken kenarları açılmayacaktır. Derin bir tavaya yağı alın ve güzelce kızdırın.
Kızmış yağa börekleri atarak kızartın ve kızaran böreklerinizi fazla yağı emmesi için bir kağıt havlu üzerine alın ve yağın süzülmesini sağlayın.
Afiyet olsun
Comments