top of page
Yazarın fotoğrafıBari Ankastre

Focaccia Tarifi

Güncelleme tarihi: 28 Kas 2022


Focaccia, un, su, tuz ve maya ile hazırlanan İtalyan mutfağındaki yassı ekmek türlerinin geneline verilen addır. Focaccia, pizza hamuru gibi pişirilebilir. Öğünlerin yanında veya sandviç ekmeği olarak yenebilir. Akdenizin lezzetli zeytinyağı ve taze baharatlarla tadına doyulmayan, tepsiye yayılarak pişen, pişerken kokusu tüm evi saran bir lezzettir focaccia. Malzeme çeşitliliğini de tamamen kendi damak tadınıza göre uygulayabilir, doğaçlama yaparak pizza gibi çeşitlendirebilirsiniz.

 

Porsiyon sayısı

: 4 kişilik

Hazırlama süresi

: 25 dakika

Pişirme süresi

: 35 dakika

 

Focaccia Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 ml su

  • 3,5 su bardağı un

  • 5 gram maya

  • 1 tatlı kaşığı tuz

  • 50 ml zeytinyağı

  • Çeri domates

  • Kekik

  • Zeytin

  • Deniz tuzu

Focaccia Nasıl Yapılır?

  • Su, un, tuz malzemelerinin yarısını ve mayanın tamamını (125 ml su, 1, 5 bardak un, 1 çay kaşığı tuz, 5 gram maya) 1 gece önceden hazırlayıp ağzı kapalı bir şekilde 4 derecelik buzdolabımızda 10 saat mayalandıralım.

  • 10 saatin sonunda kalan un, su ve tuzu (125 ml su, 2 bardak un, 1çay kaşığı tuz) da ekleyip hamuru toparlıyorum. Biraz cıvık ve elastik bir hamur olacak.1 saat 2. Kez mayalıyoruz.

  • 2. Kez mayalanan hamuru zeytinyağı ile yağladığımız da zeminde yine zeytinyağı yardımıyla ellerimizle yuvarlak açıyoruz. Tüm kenarlarından dörde katlayıp gazını alıyoruz ve tekrar 3. Kez 1 saat mayalıyoruz.

  • 3. Mayalamanın sonunda pişirme kabımıza zeytinyağı sürüp mayalanan hamuru üzerine alıyoruz.

  • Zeytinyağı yardımıyla ellerimizle tepsinin içinde açıyoruz. Bu şekilde de 4. Kez yarım saat mayalıyoruz. (vaktiniz varsa 1 saat mayalamanızı tavsiye ederim. ).

  • 30 dakikanın sonunda ellerimizi yağlayıp pide tırnaklar gibi hamura parmak uçları kızla yer yer bastırıyoruz. (bu işlemi yaparken şişen mayalı ekmeğe çok fazla baskı uygulamayalım.)

  • Sırayla kekik, domates, zeytin diziyoruz.

  • Kalan zeytinyağını fırça yardımıyla üzerine sürüyoruz.

  • Deniz tuzunu da serpiştirip önce 150 derecede 5 dakika sonra 180 derecede 25-30 dakika pişiriyoruz.

Afiyet olsun




14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page