Yemek pişirmek maharetli ellerde sihirli bir süreçtir. Birkaç malzeme alırsınız, biraz pişirirsiniz, eklemeler yaparsınız ve işte lezzetli bir yemek ortaya çıkar.
Tamam, belki de tarife bağlı kalarak yemek yapmak bu kadar basit değildir. Ancak yemek pişirirken havaya duman, koku, yağ, yağ ve diğer partiküller ortaya çıkar. Bu hava evinizin her yerine yayılabilir ve uzun süre kalabilir.
Neyse ki, kokuları nötralize etmek ve havanızı filtrelemek için davlumbazlar mevcuttur. Bu cihazların havayı nasıl tazeleyeceği, satın aldığınız tipe bağlıdır: kanallı veya kanalsız. İkincisini tercih ederseniz, davlumbazınız işini yapmak için kömür filtreleri kullanacaktır.
Bacalı ve Bacasız davlumbaz
İlk olarak, bacalı ve bacasız davlumbazlar arasındaki farkı anlamalıyız. Bacalı davlumbazlar en yaygın ev tipi davlumbazlardır. Mutfakta pişen yemklerden havaya yayılan yağı, dumanı ve kokuları davlumbaza bağlanan boru sistemi aracılığıyla bacadan tahliye edilen sistemlerdir. Baca çıkışı genellikle duvarda veya tavanda bulunur. Hava daha sonra bu borulardan geçerek evinizin dışına atılır.
Öte yandan, bacasız davlumbazlar havayı tahliye etmek için ekstra bir boruya ihtiyaç duymaz. Bunun yerine, mutfak havasını temizlemek ve kokusunu gidermek için filtreler kullanılır. Karbon (kömür) filtreler, havayı nötralize etmek için kiri ve kir yağını içine hapsetmek içindir. Bacasız davlumbazlar genellikle apartman dairesi, şehir evi veya apartman dairesi gibi daha küçük mutfaklarda kullanılır. Bacası olmayan veya tahliye borusunun standartlardan uzak (2,5-3 mt) mesafeye bağlamanın mümkün olmadığı yerlerde kullanışlıdırlar.
Bacalı bir davlumbaz kullanma seçeneğiniz varsa, bu her zaman en verimli seçenektir. Ancak, bacasız davlumbazlar kesinlikle hiç davlumbaz olmamasından daha iyidir. Ayrıca baca tesisatı kurmaktan daha uygun maliyetli bir seçimdir.
Bacasız Yerde Neden Karbon (Kömür) Filtreler Kullanmalıyım?
Filtreler olmadan, bacasız davlumbazların mutfağınızdaki havayı temizlemesi mümkün olmaz. Çoğu bacasız davlumbaz alüminyum filtresi kullanır. Ancak bu filtre büyük partiküllü yağ parçacıklarını hapsederken, daha küçük parçacıkları yakalama işlevini görürler. Alüminyum filtre yağı yakalarken, karbon (kömür) filtre kokuları ve yağ partiküllerini nötralize eder.
Bacasız davlumbazınızın bakımını yapmak için filtreyi düzenli olarak değiştirmeniz gerekir. Zamanla filtreler etkinliğini kaybedecektir. Yıkanamaz veya temizlenemezler. Bari Ankastre, filtreleri üç ila 4 ayda veya performansında düşüklük fark ettiğiniz anda değiştirmenizi öneririz. Çok fazla yemek pişiriyorsanız veya yüksek sıcaklıklar kullanıyorsanız, filtreleri daha sık değiştirmeniz gerekecektir.